Als team productief thuiswerken, wat zijn de aandachtspunten?

Hoe ga je om met deze situatie? Hoe stuur je dit aan? Wat komt er op je af? Wat is het plan voor het team in de tijd waarin het rustiger wordt? 

Normaal gesproken is een dagje thuiswerken voor een medewerker misschien wel prima, maar nu het verplicht is voelt het toch anders. En wat doet de situatie met de concentratie van jouw medewerkers?  

Tips voor jouw medewerkers:

 1. Kies bewust een werkplek
  Kies hierbij voor een actieve houding met zo min mogelijk prikkels in je omgeving.
 2.  Zorg voor routine 
  Zet je wekker en sta iedere dag rond hetzelfde tijdstip op. 
 3. Kleed je aan
  Ruil je huispak in voor ‘normale kleding’ zodat je in de actiemodus komt. 
 4. Ontbijt 
  Pak dit moment voordat je achter de laptop gaat zitten, ontbijt geeft je energie en uiteindelijk ook concentratie. 
 5. Planning
  Wat ga je vandaag precies doen? Schrijf het op. 
 6. Prioriteren
  Start met de belangrijkste taken, taken die je op de automatische piloot doet kun je beter later oppakken.
 7. Werk in blokken
  Plan blokken van 1 of 2 uur, waarin je je focust op de taken van je planning.
 8. Pauze
  Pak op gezette tijden een rustmoment voorzien van een lunch en vul dit eventueel aan met wat frisse buitenlucht. 
 9. Sociaal 
  Houd het contact met de buitenwereld en met je team.
 10. Afronding 
  Plan vooraf tot hoe laat je werkt. Bekijk op het einde van de dag wat je gedaan hebt en wat je de dag erop gedaan wil krijgen. Vergeet niet te bewegen, sporten zorgt voor nieuwe energie. 

Kan iemand van jouw medewerkers wel wat ondersteuning gebruiken? Vanzelfsprekend staan wij op afstand klaar voor een goed gesprek. 

Een aantal tips in de aansturing:
Voor alle ondernemers en leidinggevenden is het een uitdaging om in deze situatie aan te sturen. Communicatie vormt het wezenlijke component van samenwerken. Ieder contactmoment biedt de gelegenheid om de individuele motivatie te stimuleren en aan te sturen om samen tot het gewenste resultaat te komen. Human Vitality stimuleert de mogelijkheid om deze manier van samenwerken via een online vergaderomgeving in het team te ontwikkelen en in de praktijk toe te passen.

Dit gedachtegoed wijst op het belang van een teamplan vanuit de organisaties. Daarom is het juist nu van belang om dit plan hoog op de agenda te zetten. Met welk resultaat ben jij als leidinggevende tevreden? Uiteraard kunnen we hier samen over brainstormen, om dit op de juiste manier neer te zetten. Het is van belang dat het helder is wie welke taken uit gaat voeren. De persoonlijke aandacht tot prestatie is bij het werken op afstand nog belangrijker geworden. Dit is de visie die binnen Human Vitality centraal staat, waardoor we hier alle ondernemers en leidinggevenden in bijstaan, zowel in het team dat op afstand samenwerkt als op individueel niveau.