Kameleon en leiderschap

Goed leiderschap is een lastig concept. Wat maakt jou een goede leider? Een precieze uitleg hiervoor is moeilijk te geven. Toch kan je als leidinggevende het beste uit jouw personeel halen en dit begint allemaal bij het leren kennen van de medewerkers. Human Vitality biedt leidinggevenden hierbij een hand door middel van het opstellen van DISC-profielen.

Een DISC-profiel wordt ook wel beschreven als een persoonlijkheidsanalyse. Met deze analyse wordt er een inzicht gecreëerd van de persoonlijkheidsstijl van elke medewerker die de test afneemt. Na het beantwoorden van een aantal vragen, komt er een persoonlijkheidsstijl naar voren. Deze persoonlijkheidsstijlen worden ingedeeld in vier categorieën: Dominant, Invloedrijk, Consciëntieus en Stabiel, allen gekenmerkt met een kleur.

Doordat medewerkers individueel een vragenlijst invullen, volgt er een algemene analyse van het gehele team. Dit creëert een beeld van de verschillende persoonlijkheidsstijlen binnen het team. Aan de hand van deze resultaten, kan je als leidinggevende inspelen op de gedragskenmerken van de medewerkers.

In leidinggeven vindt er ook een leiderschapsstijl plaats. Het is de kunst om jouw eigen gedragskenmerken toe te passen, in combinatie met de leiderschapsstijl die bij jouw medewerkers past. Net als een kameleon, is het van belang dat je je aan kunt passen aan de verschillende kleuren binnen het team. Door hier constant in te schakelen, haal jij het beste uit zowel jezelf als uit jouw team en dat draagt bij aan het behalen van een optimaal resultaat.