Als er geen doel is, maakt het eigenlijk niet uit wat je doet

Waar ga ik mijn tijd aan besteden? Wat maakt dat ik op het einde van de dag tevreden ben over een zinvolle werkdag?” Dat kan alleen wanneer je vooraf weet wat je wil bereiken.

Op het moment dat je weet waar je op een dag het verschil wil gaan maken en wat je wil gaan doen, geeft dit structuur aan de dag. Dit geeft een kader waarin je weet waar je hoeveel tijd aan wil besteden. Zo wordt je niet geleid door je mailbox, of door andere collega’s, zodat je zelf doelbewust aan de slag kunt gaan. Stel dat je het helemaal voor het zeggen zou hebben, hoe ziet die ideale werkdag er dan uit? Waar zou je tijd aan willen besteden en hoe zou je daaraan willen werken? Je komt pas op dit punt wanneer jij je kunt indenken hoe dit eruit ziet. Soms is dit een lange reis, maar je zult een bestemming moeten kiezen voordat je op reis gaat. Waar dient jouw functie toe? Waar heb je ooit op gesolliciteerd toen dit jouw functie werd? Wat was toen jouw doel en jouw motivatie? Wat daarvan wil je vandaag nog realiseren, of wat is er in bijgestuurd, wat is je visie dan nu? Wanneer is jouw bijdrage zinvol geweest? Wat moet je doen om jouw werk te kunnen doen op een manier waar jij zelf gelukkig van wordt? Dit is namelijk de ideale werkdag. Zo kun je het beste uit jezelf naar boven halen! Je zit zelf aan het stuur, pas als je weet wat je wenst weet je wat je eraan kan doen.  

Vraag je je op het begin van de dag wel eens af wat je op een werkdag gaat doen? Is er een duidelijk beeld van de doelen die je op een dag te doen hebt,  of wacht je redelijk af wat de dag je gaat brengen? Lukt het jou dan om meteen actief en productief aan de slag te gaan? Het gevolg van deze houding is dat je je vanaf het eerste moment al laat leiden door de waan van de dag. Hierdoor laat je je leiden door anderen en zit je niet zelf aan het stuur.  Heb je een duidelijk beeld van je functie? Wat wil je bijdragen met jouw taken? Wat moet je daarvoor doen om dit te bereiken? Welke taken hebben de meeste prioriteit om te voldoen aan jouw eigen doel van jouw eigen functie?

Als er geen doel is, maakt het eigenlijk niet uit wat je doet